Hernyóselyem

- a textilek királynője -

Báli ruha (ca. 1845-1850)

A királyok luxusa

A középkorban a selyem gyakran többet ért, mint az arany. Kereskedelme több országban is királyi monopólium volt. A X. század óta bizánctól a középkori francia királyi udvarig a rang egyik mércéje volt a selyem. Sokszor szigorú előírások szabályozták, hogy a különböző titulusú nemesek és egyházi elöljárók mennyi selyem szövetet viselhettek - minél előkelőbb volt valaki, annál többet.

Selyem fűző (2004 ©KeszKendő)

Hogy készül?

Az eperfán élő selyemhernyó bebábozódik, több száz (300-900) méter hosszú szállal teljesen beszövi magát. A gubókat megfőzik, a szálat letekerik, tisztítják, sodorják és megszövik.

Seleyemgubók

Változatos

Egyetlen típusú selyem szálból sok száz féle hihetelenül különböző tulajdonságú szövet készül attól függően, hogy hány szálat fognak üssze, azokat hányszor és hogyan csavarják, majd az így kapott fonalakat hogyan szövik össze. A legegyszerűbb, legismertebb és legolcsóbb selyem a “habotai” vagy “ponge”, ami csavaratlan szálból simán szőtt kelme. Merev és nagyon gyűrődik. Csavart szálakat használva sokkal rugalmasabb és kevésbé gyűrődő szövetek készülnek. Ilyen például a “crépe de chine” (röviden CDC), amelynek egyik irányú, vagy a “chiffon”, amelynek mindkét szála csavart.

Gauze

“Selyem fényű”

A hernyóselyem szép, de nem túl harsány fényére utalunk, a mikor azt modjuk, hogy valami selyem fényű. Jó tudni azonban, hogy a selyem szövet lehet egészen matt fényű (gauze, chiffon), lágy fényű (ponge, CDC) vagy magas fényű (satin).

Satén

Vastagság

A selyem szövetek “vastagságának” tradicionális mérőszáma az “mm” (momme), ami egy hagyományos tekercsnyi (114cm x 91.4m) kelme fontban mért súlya. A legvékonyabb selyem szövet a 3mm gauze, a kendők általában 5-6mm vastagságúak, de létezik egészen vastag 25mm feletti selyem szövet is. Mi legtöbbet 8mm szövetre festünk.

Bourette

Portaszító

Sok lakberendezési tárgy függőleges felülete is porosodik. Gondoljon a TV képernyőjére, üveg vagy lakkozott felületekre - elektrosztatikus töltésük miatt némelyik szinte vonzza a port. A hernyóselyemmel borított tárgyak ezzel ellentétben egyáltalán nem porosodnak, így pl. a selyem festményeket nem kell üveg borítással védeni.

Dupion

Hőálló

Nem köztudott, hogy a hernyóselyem - a műselyemmel ellentétben - rendkívül magas hőt bír el. A vasalónk legmagasabb fokozatán vasalhatjuk, gőzölhetjük, semmi baja nem lesz.

Organza

Lélegzik

A hernyóselyem kendő lélegzik, nem izzadunk alatta, ezért nyáron kifejezetten kellemes, nem ég meg a bőrünk a napfénytől.

Chiffon ruha és gauze kendő (2004 ©KeszKendő)

Bőrbarát

A műszálas textília rossz hatással van a bőrünkre. A hernyóselyem különleges elektromos tulajdonsága bőrünket védi. Vannak olyan bőrbetegségek, amikre a hernyóselyem kifejezetten ajánlott. Csecsemőknek, kisgyermekeknek jobb, ha valódi selyemkendőt kötünk a nyakukra.

Hasonlít az emberi hajhoz

Ezért csak samponnal mossuk, minden lúgos mosószer árt neki. Sajnos a gépi mosószerek mind lúgosak, ezért csak kézzel mossuk.

Gauze kendő (2003 ©KeszKendő)

Színtartó

A selyemfesték rendkívül színtartó, alig fakul. Ennek ellenére javasoljuk, hogy óvja a selymet az UV sugárzástól, ami minden szerves eredetű anyagot roncsol.

Drága

Ezért alig találkozunk vele, sokan nem ismerik. Az egyik ismertetője, hogy ha kezünkben összegyűrjük, olyan ropogós hangot ad, mint a hó. Lágy és puha, könnyű a műselyemmel összetéveszteni.